maandag 13 mei 2013

Vogelexcursie naar Kamperhoek....


Zaterdagmorgen stonden we om 7 uur paraat bij het gemeentehuis van Kampen. Vandaar gingen we per auto naar het Ketelbos en onderleiding van gids Oscar de Pauw die ons allerlei vogelgeluiden leerde herkennen.


 nachtegaal

Eenmaal bij het vogelringstation de Glinte ( normaal is dat een niet toegankelijk gebied) kregen we van vogelringer Jaap Wagenaar heel veel vogels te zien en veel zeer deskundige uitleg. Wat weet die man ontzettend veel van vogels zeg!!!



 fitis

De vogels worden met verschillende middelen gevangen, zoals mistnetten en vangkooitjes. Daarna worden door vele vrijwilligers de vogels zeer voorzichtig uit de netten gehaald en in dunne witte katoenen zakjes naar het vogelringstation gebracht.



 Baardmannetje

Hier worden de vogels gewogen, gemeten en het geslacht bepaald. Daarna krijgen de vogels een ringetje met een uniek nummer. Hadden de vogels al een ring dan worden de nieuwe gegevens toegevoegd aan het ringnummer. Zo ontstaat een databank ( Wageningen) dat al deze informatie verzameld en bewaard.






Dit ringen gebeurd zoals gezegd door Jaap Wagenaar, een gecertificeerd ringer. Het blijkt wel dat je over veel ervaring en kennis moet beschikken want veel vogels lijken enorm op elkaar en ook jonge vogels zijn soms moeilijk te herkennen. Het verschil zit hem soms in zeer kleine dingen als versmalling in de 5de of 6de slagpen. 




De vogelringer kan ook niet op get geluid af gaan want in de hand zingen ze niet.....
Een ontzettend boeiende en leerzame ochtend waarbij ik veel vogels alleen maar kende van een plaatje en nog nooit in het echt gezien had.



 Zwartkop

Grappig is dat het vrouwtje zwartkop een bruin petje heeft!



 Heggemus

De heggemus was die dag de enige vogel die ik al eerder gezien had, en wel in mijn eigen tuin


De naam van deze vogel ben ik helaas kwijt......

1 opmerking:

  1. Wat een leuke excursie hebben jullie gehad en wat leuk om zoveel vogels van dichtbij te kunnen zien.
    Een fitis,zwartkopmees en heggemus zitten hier ook in de tuin.
    gezellige dag
    groetjes,Truus uit Drenthe

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...